Uwagi do projektu nowej ustawy winiarskiej – odpowiedź ministerstwa

Pamiętacie zapewne, że w środku tegorocznego sezonu winiarskiego, Ministerstwo Rolnictwa prowadziło konsultacje społeczne projektu zupełnie nowej ustawy winiarskiej 🙂 Nowy dokument, który ma być przyjmowany zapewne wiosną przyszłego roku,  będzie regulował w następnych latach, porządek funkcjonowania rynku wina oraz fermentowanych wyrobów winiarskich, takich jak cydry, wina owocowe czy miody pitne. Mimo ostrożnego podejścia do jakości stanowionego dziś w Polsce prawa, projekt napawał optymizmem. Wiele elementów przedstawionych w pierwotnych założeniach nowej ustawy było jednak niedopracowanych i wymagało korekty – czemu posłużyć miały faktycznie prowadzone konsultacje społeczne. Ministerstwo opublikowało właśnie odpowiedź na przedłożone mu wnioski. Przygotowałem dla Was zatem krótkie opracowanie najistotniejszych wątków.


Projekt ustawy o wyrobach winiarskich


WNIOSKI BRANŻY I ODPOWIEDŹ Z MINISTERSTWA

W konsultacjach społecznych projektu nowej ustawy winiarskiej uczestniczyły organizacje producentów wina oraz wyrobów winiarskich, znajdujące się na stosownej liście konsultacyjnej ministra rolnictwa. Zgłaszanie uwag poprzedziły oczywiście analizy projektu oraz potrzeb producentów. Przeprowadziliśmy także żywe dyskusje w gronie rzemieślniczych producentów wina, cydru, win owocowych oraz miodów pitnych. Jedna z takich debat odbyła się w formie spotkania LIVE Z PARAGRAFEM, którego zapis jest dostępny w serwisie YouTube. Dzięki rozmowom udało się nam ustalić możliwie wspólne stanowisko, którego zapisy były poźniej zgodnie postulowane.

 

Tabela uwag wniesionych do projektu w ramach konsultacji społecznych jest już dostępna (LINK). Zebrane zostały w niej propozycje zmian zgłaszane przez organizacje branżowe oraz odpowiedź ministerstwa. Poniżej pozwolę sobie przywołać jedynie te, które uznałem za kluczowe z punktu widzenia producentów a które zostały przyjęte przez ministerstwo (w nawiasie wnioskodawcy, którzy składali poprawki w tym przedmiocie).


WINO

  • Możliwość zakupu świeżych winogron pochodzących z upraw winorośli zlokalizowanych na obszarze powiatu, w którym jest zlokalizowane miejsce wyrobu wina lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym powiatem, w ilości nie większej niż 50% wagowo surowców pochodzących z upraw własnych – w reżimie „małego winiarza” (Polski Instytut Winorośli i Wina)
  • Zmiana limitu produkcji dla małego winiarza na średnio mniej niż 1 000 hektolitrów wina w ciągu roku winiarskiego, biorąc pod uwagę średnią roczną produkcję z co najmniej trzech kolejnych lat winiarskich (Polski Instytut Winorośli i Wina)
  • Certyfikacja rocznika i odmiany także dla moszczu gronowego (Polski Instytut Winorośli i Wina)

FERMENTOWANE WYROBY WINIARSKIE

  • Umożliwienie zakup części surowców do wyrobu cydru, win owocowych i miodów pitnych w „reżimie rzemieślniczym” (Polski Instytut Winorośli i Wina, Polskie Cydry Autorskie)
  • Zwolnienie producentów cydru i win owocowych z obowiązku przeprowadzenia zatwierdzania zakładu pod względem sanitarnym – jak ma to miejsce w przypadku „małych winiarzy” (Polskie Cydry Autorskie)
  • Zastąpienie określenia „markowy/markowe” określeniem „jakościowy/jakościowe” – np. cydr jakościowy, miód pitny jakościowy, wino owocowe jakościowe (Polski Instytut Winorośli i Wina, Konfederacja Lewiatan, Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, JRBB – Cydrownia, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców)
  • Wprowadzenie możliwości produkcji cydru z wymrażanego moszczu jabłkowego (Polski Instytut Winorośli i Wina, Polskie Cydry Autorskie, Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, Konfederacja Lewiatan)
  • Usunięcie możliwości dodatku sacharozy do nastawu na cydr markowy/jakościowy (Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, Fundacja Winiarnie Zamojskie, Polskie Cydry
    Autorskie)

Stopień uwzględnienia poprawek zgłaszanych w konsultacjach społecznych jest bardzo duży. Ministerstwo wykazało się pod tym względem dużą otwartością. Mam nadzieję, że wszelkie te uwagi zostaną precyzyjnie wprowadzone w ostatecznym brzmieniu projektu ustawy. Z całą pewnością będziemy jednak czuwać nad procesem legislacyjnym tego niezwykle ważnego dokumentu i informować tutaj oraz w ALERCIE PRAWNYM (kto z Was jeszcze nie subskrybuje?).


paragrafwkieliszku

One Comment

  1. Dzień dobry,

    Zastanawiam się czy w jakiś sposób problem limitów produkcyjnych nie powinien zostać jakoś rozwiązany? Chodzi o to, że limit produkcyjny w nowej ustawie jest owszem dość wysoki ale powiązany z wielkością sadów. Ale co jeśli moje sady owocują co dla lata? Tak jest właśnie u mnie – tak owocuja stare odmiany – w cyklach dwu letnich. „Mój” limit jest dla mnie w zasadzie dostępny tylko co dwa lata. Proszę się zastanowić – może ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Np. jakaś średnia z dwóch lat się tam pojawia i część niewykorzystanego limitu przechodzi na rok następny? Każdy sadownik i znawca potwierdzi, że stare odmiany rodzą owoce właśnie w takich cyklach i dlatego trafiły one pod topór. Teraz nowe prawo, jednak powinno pomóc tym, którzy jeszcze takie sady posiadają i chcą je rozwijać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *