Porady dla baloniarzy
Bezpośrednią motywacją poniższego stały się liczne telefony od znajomych, którzy proszą o generalne porady typu:
- Jak zrobić cydr z domowych jabłek?
- Czy do wina dodajemy cukru?
- Co to jest dymion?
- Jak „rozpuścić” te drożdże?
Dla własnej wygody ale i ku pożytkowi społecznemu, pozwoliłem sobie opublikować krótki zbiór własnych poglądów w tym temacie na łamach magazynu MIASTO TRUNKÓW. Jest, krótko, konkretnie i mam nadzieję, że dostatecznie jasno. Niestety nie wyposażyłem artykułu we własną oprawę graficzną ale postaram się to nadrobić przy najbliższej okazji 😛
***
Paragrafowy przepis na domowy cydr:
ZRÓB SOBIE CYDR – 10 KROKÓW DO WŁASNEGO CYDRU
***
Paragrafowy przepis na domowe wino:
CO Z CZYM ZMIESZAĆ, ŻEBY BYŁO DOBRZE – CZYLI 10 KROKÓW DO WŁASNEGO WINA
***
Chętnych, początkujących cydrowników/winiarzy domowych, zapraszam do lektury i do własnych eksperymentów w produkcji własnych trunków (w myśl zasady, że domowe jest lepsze). Oczywiście z radością odpowiem na szczegółowe pytania w tym zakresie (najlepiej w komentarzach by inni też mogli czerpać z tego pożytek) a także chętnie wdam się w inspirującą polemikę i przyjmę konstruktywną krytykę 🙂 Proszę jedynie aby profesjonalni winiarze nie sięgali do tekstów w celach innych niźli sentymentalny powrót do czasów „baloniarstwa” 😛 Jeśli chcielibyście, drodzy Czytelnicy, aby powstały kolejne odcinki tego krótkiego poradnika to piszcie do mnie proszę z wyraźną sugestią co do trunków.