fbpx

Porady dla baloniarzy

Bezpośrednią motywacją poniższego stały się liczne telefony od znajomych, którzy proszą o generalne porady typu:

  • Jak zrobić cydr z domowych jabłek?
  • Czy do wina dodajemy cukru?
  • Co to jest dymion?
  • Jak „rozpuścić” te drożdże?

Dla własnej wygody ale i ku pożytkowi społecznemu, pozwoliłem sobie opublikować krótki zbiór własnych poglądów w tym temacie na łamach magazynu MIASTO TRUNKÓW. Jest, krótko, konkretnie i mam nadzieję, że dostatecznie jasno. Niestety nie wyposażyłem artykułu we własną oprawę graficzną ale postaram się to nadrobić przy najbliższej okazji 😛

***

Paragrafowy przepis na domowy cydr:

ZRÓB SOBIE CYDR – 10 KROKÓW DO WŁASNEGO CYDRU

***

Paragrafowy przepis na domowe wino:

CO Z CZYM ZMIESZAĆ, ŻEBY BYŁO DOBRZE – CZYLI 10 KROKÓW DO WŁASNEGO WINA

10 KROKÓW DO WŁASNEGO WINA

***

Chętnych, początkujących cydrowników/winiarzy domowych, zapraszam do lektury i do własnych eksperymentów w produkcji własnych trunków (w myśl zasady, że domowe jest lepsze).  Oczywiście z radością odpowiem na szczegółowe pytania w tym zakresie (najlepiej w komentarzach by inni też mogli czerpać z tego pożytek) a także chętnie wdam się w inspirującą polemikę i przyjmę konstruktywną krytykę 🙂 Proszę jedynie aby profesjonalni winiarze nie sięgali do tekstów w celach innych niźli sentymentalny powrót do czasów „baloniarstwa” 😛 Jeśli chcielibyście, drodzy Czytelnicy, aby powstały kolejne odcinki tego krótkiego poradnika to piszcie do mnie proszę z wyraźną sugestią co do trunków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Formularz

Chcesz zadać pytanie lub potrzebujesz pomocy? Napisz do mnie