Jam jest król riesling – POSŁUCHAJCIE PODCASTU RADIA KULINARNEGO
Trwa Riesling Weeks – to świetna okazja, żeby lepiej poznać legendarnego Króla Rieslinga. Radio Kulinarne wraz z Niemieckim Instytutem Wina zaprasza na wspólne odkrywanie win niemieckich i spotkanie z Rieslingiem. ”Jam jest Król Riesling. Jaki jestem naprawdę? Hugh Johnson we wstępie do książki “Renesans Rieslinga” Frieddy’ego Price’a napisał o mnie – Tylko Riesling daje wina czyste, pozbawione posmaku dębu, które dokładnie oddają swoje pochodzenie. Od kwiatowych i lekkich po jędrne, wytrawne i mineralne po bujne i kremowe. Złożoność, napięcie, świeżość w ustach – oto esencja Rieslinga”. Mówię o sobie, że rozwijam swoje bogactwo naturalnych aromatów dopiero pod koniec okresu dojrzewania gron. Starzeję się w winie wyśmienicie i w wieku dojrzałym po latach potrafię być w doskonałej formie!” – posłuchajcie opowieści samego Króla Rieslinga.
Paragraf w Kieliszku poleca!
W podcaście usłyszycie opowieści samego Króla Rieslinga na temat jego królestwa a także rozmowy przy okazji spotkania na jego dworze – Tomasza Prange-Barczyńskiego dziennikarza winiarskiego i redaktora naczelnego magazynu Ferment – Pismo o Winie, ambasadora win niemieckich uhonorowanego tytułem „Riesling Fellow” i rozpytującego go Bartosza Wilczyńskiego Promotora Kulinarnego z Radia Kulinarnego. Anna Gmurczyk przedstawicielka Niemieckiego Instytutu Wina opowiada gdzie dowiedzieć się więcej o niemieckich rieslingach, o aktualnych wydarzeniach i zaprosi na znane już w Polsce i cenione wydarzenie RIESLING WEEKS czyli Tygodnie Rieslinga (czerwiec-lipiec 2021).
O CZYM USŁYSZYCIE W PODCAŚCIE
- Jak wielkie jest Królestwo Rieslinga i skąd pochodzi Król Riesling i jego rodzina
- Kiedy oficjalnie narodził się Król Riesling i śkąd pochodzi jego królewskie imię
- Gdzie panuje najdłużej i gdzie jest najbardziej popularny
- Czy riesling według Tomasza zasługuje na tytuł królewski i co znajdziemy wyjątkowego w rieslingu
- Gdzie zaplanować wyjazdy turystyczne w Niemczech, żeby jak najlepiej poznać Króla Rieslinga
- Z jaka kuchnią będzie pasował riesling
- Gdzie dowiedzieć się więcej o niemieckich rieslingach
PODCAST RADIA KULINARNEGO DO SŁUCHANIA
Bezpośrednio na stronie www.radiokulinarne.pl , w Spotify, Apple i Google Podcasts oraz wielu innych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA
Podcast możesz pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) – TUTAJ
https://api.spreaker.com/v2/episodes/45640197/download.mp3
Zapraszam również na wyprawę w świat win niemieckich.
Dlaczego warto polubić wina niemieckie, gdzie pojechać w winną podróż po Niemczech, jakich atrakcji turystycznych możemy się spodziewać w regionach winiarskich, co wyróżnia niemieckie sekty od innych win musujących, za co kochamy niemieckie rieslingi, co kryje się pod nazwami spätburgunder, grauburgunder i weissburgunder a także jak czytać etykiety win niemieckich.
Waszym przewodnikiem w tej podróży będzie Mariusz Kapczyński – redaktor naczelny portalu VINISFERA, podróżnik winiarski, znawca wina niemieckiego. Jakub Filipek – sommelier z Albertina Restaurant & Wine podpowie Wam jak wybrać dla siebie najlepsze wino niemieckie dzięki oznaczeniom na etykietach win, a Anna Gmurczyk przedstawicielka Niemieckiego Instytutu Wina opowie gdzie dowiedzieć się więcej o winach niemieckich, aktualnych wydarzeniach i zaprosi na znane już w Polsce i cenione wydarzenie RIESLING WEEKS – Tygodnie Rieslinga
PODCAST RADIA KULINARNEGO DO SŁUCHANIA
Bezpośrednio na stronie www.radiokulinarne.pl , w Spotify, Apple i Google Podcasts oraz wielu innych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA
Podcast możesz pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) – TUTAJ
https://api.spreaker.com/v2/episodes/45219151/download.mp3
LINKI
- Riesling Weeks – Tygodnie Rieslinga w Polsce https://rieslingweeks.pl/
- Niemiecki Instytut Wina winaniemieckie.pl
Pierwszy podcast winiarsko-kulinarny w Polsce. Profesjonalne źródło informacji i rekomendacji winiarskich, enoturystycznych i kulinarnych. Tworzone przez zespół z doświadczeniem dziennikarskim i promotorskim: Maję Dutkiewicz – dziennikarkę kulinarną i informacyjną oraz Bartosza Wilczyńskiego Promotora Kulinarnego. W programie m.in. reportaże z winnic, rekomendacje win, wywiady z winiarzami i producentami produktów lokalnych, dyskusje, Kurier Winiarski. Materiały do czytania i podcasty do słuchania na www.radiokulinarne.pl oraz na Spotify i w serwisach z podcastami. Instagram @radiokulinarne.
Podcasty RADIA KULINARNEGO do słuchania również bezpośrednio na stronie www.radiokulinarne.pl , w Spotify, Apple i Google Podcasts oraz wielu innych aplikacjach do słuchania podcastów.