Nowe stawki akcyzy w 2024 roku
Wszelkiej radości w nowym roku… podatkowym!
Przyszło nam żyć w „komfortowych” czasach. Podwyżki akcyzy od jakiegoś czasu nie zaskakują. Od grudnia 2021 roku znamy bowiem coroczne plany podwyżek stawek Noworoczną już tradycją pozwolę sobie przypomnieć jak się sprawy mają.
PIWO
Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato.
- 2023 r. – 9,90 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 10,40 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 10,92 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 11,47 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
PROMOCJA:
Zwalnia się od akcyzy podatników produkujących piwo, którzy w roku kalendarzowym wyprodukowali do 200 000 hl piwa ‒ w wysokości 50% stawki akcyzy.
W przypadku gdy w roku podatkowym podatnicy przekroczą produkcję 200 000 hl piwa, do całości wyprodukowanego piwa w danym roku stosuje się stawkę akcyzy dla piwa określoną w ustawie, bez możliwości obniżenia należnej kwoty akcyzy o kwotę przysługującego zwolnienia.
WINO
Podstawą opodatkowania wina jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
PROMOCJA:
Stawka akcyzy na wino wyprodukowane przez małego producenta wina wynosi 50% stawki akcyzy.
Przez małego producenta wina rozumie się producenta wina, który jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów wina, posiada miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w odrębnym miejscu niż inni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją wina, nie produkuje wina na podstawie licencji uzyskanych od innych
przedsiębiorców i wielkość jego produkcji wina w roku winiarskim nie przekracza 1000 hektolitrów. W większości przypadków definicja ta obejmie zatem polskich, małych winiarzy.
Dla rodzących się w Polsce kooperacji warto zauważyć, że w przypadku gdy dwóch lub więcej małych producentów wina współpracuje ze sobą na podstawie pisemnej umowy, a łączna wielkość ich produkcji wina w roku winiarskim nie przekracza 1000 hektolitrów, są oni traktowani jako jeden mały producent wina.
Przy obliczaniu wielkości produkcji, o której podatnik rozlewający wino nie uwzględnia ilości rozlanego wina wytworzonego przez innych producentów, przemieszczonego od tych producentów do podmiotu rozlewającego w procedurze zawieszenia poboru akcyzy, jeżeli wino to po rozlaniu zostanie przemieszczone między podmiotem dokonującym jego rozlewu i podmiotem wytwarzającym wino w tej procedurze.
NAPOJE FERMENTOWANE
Aktualne stawki akcyzy na napoje fermentowane (cydry, perry, miody pitne, wina owocowe…) wynoszą:
Dla cydru i perry o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 5,0% objętości stawka nie ulegnie zmianie (przepisy o zerowej stawce akcyzy pozostały tylko niespełnionymi obietnicami) i wynosi nadal 97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Dla pozostałych napojów fermentowanych:
- 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
PROMOCJA:
Stawka akcyzy na napoje fermentowane wyprodukowane przez małego producenta napojów fermentowanych wynosi 50% stawki akcyzy.
Przez małego producenta napojów fermentowanych rozumie się w tym przypadku producenta tych napojów, który jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów napojów fermentowanych, posiada miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w odrębnym miejscu niż inni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją napojów fermentowanych, nie produkuje napojów fermentowanych na podstawie licencji uzyskanych od innych przedsiębiorców i wielkość jego produkcji tych napojów w roku kalendarzowym nie przekracza 1000 hektolitrów.
W przypadku gdy dwóch lub więcej małych producentów napojów fermentowanych współpracuje ze sobą na podstawie pisemnej umowy, a łączna wielkość ich produkcji napojów fermentowanych w roku kalendarzowym nie przekracza 1000 hektolitrów, są oni traktowani jako jeden mały producent napojów fermentowanych.
Warunkiem zastosowania stawki jest jednak:
- otrzymanie napoju fermentowanego w wyniku fermentacji owoców, jagód, warzyw, roztworu miodu w wodzie lub świeżego lub zagęszczonego soku otrzymanego z owoców, jagód lub warzyw;
- brak dodatku innego napoju alkoholowego, poza alkoholem dodawanym do rozcieńczenia lub rozpuszczenia środków aromatyzujących w ściśle niezbędnych dawkach tak, by zawartość alkoholu nie wzrosła o więcej niż 1,2% objętości, a dodanie takich środków aromatyzujących nie zmieniło znacząco charakteru
produktu oryginalnego; - udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego, w przeliczeniu na moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na napój fermentowany, nie mniejszy niż 80% objętościowych, a w przypadku przygotowania nastawu z jabłek, ilość jabłek nie mniejsza niż 5 kg na litr wody;
- udział soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego, w przeliczeniu na moszcz gruszkowy, lub moszczu gruszkowego, w nastawie na napój fermentowany, nie mniejszy niż 80% objętościowych, a w przypadku przygotowania nastawu z gruszek, ilość gruszek nie mniejsza niż 5 kg na litr wody;
- udział świeżego lub zagęszczonego soku otrzymanego z jagód, warzyw lub owoców innych niż jabłka lub gruszki, w przeliczeniu na sok odtworzony, w nastawie na napój fermentowany, nie mniejszy niż 40% objętościowych.
Przy obliczaniu wielkości produkcji, o której mowa powyżej – podatnik rozlewający napoje fermentowane nie uwzględnia ilości rozlanych napojów fermentowanych wytworzonych przez innych producentów, przemieszczonych od tych producentów do podmiotu rozlewającego w procedurze zawieszenia poboru akcyzy, jeżeli napoje fermentowane po rozlaniu zostaną przemieszczone między podmiotem dokonującym ich rozlewu i podmiotem wytwarzającym napoje fermentowane w tej procedurze.
WYROBY POŚREDNIE
Podstawą opodatkowania wyrobów pośrednich (np. wina likierowe) jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
- 2022 r. – 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 404,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 424,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 445,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 467,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
PROMOCJA:
Stawka akcyzy na wyroby pośrednie wyprodukowane przez małego producenta wyrobów pośrednich wynosi 50% stawki akcyzy.
Stawka ma zastosowanie do wyrobów pośrednich zawierających w swoim składzie co najmniej 75% objętościowych wina lub napoju fermentowanego.
Przepisu ust. 5 nie stosuje się do podatników, którzy wyłącznie rozlewają wyroby pośrednie wytworzone
przez innych producentów.
Przez małego producenta wyrobów pośrednich rozumie się producenta tych wyrobów, który jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów wyrobów pośrednich, posiada miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w odrębnym miejscu niż inni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją wyrobów pośrednich, nie produkuje wyrobów pośrednich na podstawie licencji uzyskanych od innych przedsiębiorców i wielkość jego produkcji wyrobów pośrednich w roku kalendarzowym nie przekracza 250 hektolitrów.
W przypadku gdy dwóch lub więcej małych producentów wyrobów pośrednich współpracuje ze sobą na podstawie pisemnej umowy, a łączna wielkość ich produkcji wyrobów pośrednich w roku kalendarzowym nie przekracza 250 hektolitrów, są oni traktowani jako jeden mały producent wyrobów pośrednich.
Przy obliczaniu wielkości produkcji, o której mowa w ust. 7 i 8, podatnik rozlewający wyroby pośrednie nie uwzględnia ilości rozlanych wyrobów pośrednich wytworzonych przez innych producentów, przemieszczonych od tych producentów do podmiotu rozlewającego w procedurze zawieszenia poboru akcyzy, jeżeli wyroby pośrednie po rozlaniu zostaną przemieszczone między podmiotem dokonującym ich rozlewu i podmiotem wytwarzającym wyroby pośrednie w tej procedurze.”
ALKOHOL ETYLOWY I NAPOJE SPIRYTUSOWE
Stawka akcyzy na alkohol etylowy oraz napoje spirytusowe liczona od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% obj. zawartego w gotowym wyrobie.
- 2022 r. – 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2023 r. – 7248,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2024 r. – 7610,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2025 r. – 7991,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2026 r. – 8391,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie;
PROMOCJA w tym przypadku to zbyt wielkie słowo. Kuriozum dotyczące obniżonej stawki akcyzy dla produkcji napojów spirytusowych to chyba najbardziej żenujący zapis polskiego prawa podatkowego.