fbpx

OPAKOWANIA PRODUKTÓW ALKOHOLOWYCH – Mikołaj Maśliński – Podcast Biznes Wysoko Oprocentowany #61

Prawie każdy producent i importer napojów alkoholowych musi realizować szereg obowiązków związanych z wprowadzaniem opakowań i odpadów. Jak złożony to system i jakie ryzyka czekają na przedsiębiorców opowie nam dziś wybitny specjalista w tej dziedzinie – Mikołaj Maśliński. Zapraszam serdecznie 🙂



O CZYM SIĘ DOWIESZ

► kto ma obowiązek wpisu do BDO
► czy drobni producenci wina mogą korzystać z wyjątkowych uprawnień ► co podlega zgłoszeniu
► jakie konsekwencje grożą producentom, którzy nie przestrzegają przepisów
► z jakimi opłatami wiąże się wypełnianie obowiązków


WERSJA DO POBRANIA

Podcast możesz pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) – TUTAJ


PODCAST VIDEO

Jeśli masz ochotę podejrzeć nas podczas rozmowy to jest to możliwe 🙂

Decyzja o nagraniu tego odcina była dość spontaniczna zatem wybacz nam proszę jakość nagrania 😀

Zapraszam przy tej okazji do subskrypcji kanału PARAGRAF W KIELISZKU w serwisie YouTube.


Podcast jest też już dostępny w serwisach Spotify, Apple Podcast oraz Google Podcast.


Komentarze
  • Pytanie nie związane z tematem opakowań – często pojawia się teza „Prowadzenie działalności winiarskiej w formie innej niż przedsiębiorca ma wiele minusów” . Jakie są to minusy? Jako rolnicy w koszty możemy wrzucić wszystko związane z produkcją, KRUS zamiast ZUS. Możemy to wyjaśnić?

    • Niestety ale bez działalności gospodarczej nie możemy wliczyć w koszty niczego związanego z produkcją wina. Ta nie stanowi działalności rolniczej i status rolniczka niczego tu nie zmienia. JEst to przetwórstwo, które w przypadku wolumenu do 100 hl wina rocznie, może być zwolniona z obowiązku rejestracji działalności gospodarczej. Przychody ze sprzedaży wina stanowią tzw. przychody z innych źródeł. Koszty uzyskania przychody w tyn przypadku są wyłączone.

      • Chętnie pociągnę ten temat bo nie do końca rozumiem. Obecnie produkuję wino jako przedsiębiorca wpisany do ceidg, działalność założona wyłącznie ze względu na dofinansowanie z UE. Mieszczę się w limicie 10 000l i raczej na razie ten limit mi wystarczy. Po zakończeniu trwania projektu wracam do KRUS (o ile nie dosadzę 2ha 🙂 )
        Produkcję przez 3 lata prowadziłem jako rolnik. Mój US bez najmniejszego problemu traktował wszystkie koszty związane z produkcją (butelki, korki, preparaty, filtry itp a nawet drukarka, telefon) jako koszt uzyskania przychodu więc o te koszty zmniejszałem podatek. Tak samo jak ja działa kilku winiarzy których znam (to samo województwo, inne miasto, inny powiat – podlegają więc pod inny US)
        Spotkałem się już z Pańską opinią wcześniej, zadzwoniłem więc do US w mieście wojewódzkim właściwym dla mojego zamieszkania, poprosiłem o rozmowę z kierownikiem działu podatku dochodowego. Po opisaniu sytuacji otrzymałem informację, że nie muszę być przedsiębiorcą, gdyż nawet jako rolnik mogę traktować wszystkie wydatki związane z prowadzoną działalnością jako koszty uzyskania przychodu. Warunek jest 1 – mają to być wydatki bezpośrednio związane z wykonywaną działalnością czyli w moim przypadku produkcją wina

  • Bardzo dziękuję za kompleksową informację. Czy jednak po zmienię ustawy drobnego producenta nie obowiązuje limit 1000 hl miast 100? W definicji przychodu dla drobnego producenta jest napisane uszczegółowienie przychód pomniejszony o należny podatek od towarów i usług, czyli kwota netto, nie ma natomiast restrykcyjnej informacji iż przychód jest jednocześnie dochodem. Czy w praktyce drobny winiarz nie może sobie zatem odliczyć od dochodu kosztów prowadzenia winiarni( butelki, zbiorniki etc.) z pominięciem kosztów rolniczych, czyli winnicy? Wskazywałyby na to interpretację podatkowe egzystujące w naszym systemie prawnym. Pozdrawiam serdecznie.

    • Nic nie zmieniło się w limitach od 15 lat. Nie możemy mylić limitu dla drobnych producentów wina z upraw własnych (1000 hl) z wyłączniem obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej (100hl). Co do pozostałej części pytania przyzywam księgowej pomocy 😉

    • Dodam w kwestii wyjaśnienia:
      Przepisy podatkowe obowiązujące w naszym kraju dzielą winiarzy tylko na dwie grupy:
      1. produkcja do 100 hl – wyłącznie rolnik oraz wyłącznie własne uprawy,
      2. produkcja powyżej 100 hl – tutaj nie ma znaczenia czy to będą uprawy własne, czy kupne.
      Podział ten wynika z ustawy Prawo przedsiębiorcy oraz ustawy po podatku dochodowym od osób fizycznych i od osób prawnych. Rolnik produkujący wino wyłącznie z uprawa własnych do 100 hl nie jest przedsiębiorcą. Wynikający z tego podział określa zasady rozliczania przychodów osiąganych ze sprzedaży wina na:
      1. przychody z innych źródeł, lub
      2. przychody rozliczane w ramach działalności gospodarczej.
      Natomiast o wyrobach winiarskich dzieli nam winiarzy na:
      1. drobny producent wina do z upraw własnych
      2. producent wina
      Ten podział nie ma nic wspólnego z roliczeniem podatku dochodowego, ma natomiast znaczenie przy prowadzeniu składu podatkowego.

  • Bardzo dziękuję za kompleksową informację. Czy jednak po zmienię ustawy drobnego producenta nie obowiązuje limit 1000 hl miast 100? W definicji przychodu dla drobnego producenta jest napisane uszczegółowienie przychód pomniejszony o należny podatek od towarów i usług, czyli kwota netto, nie ma natomiast restrykcyjnej informacji iż przychód jest jednocześnie dochodem. Czy w praktyce drobny winiarz nie może sobie zatem odliczyć od dochodu kosztów prowadzenia winiarni( butelki, zbiorniki etc.) z pominięciem kosztów rolniczych, czyli winnicy? Wskazywałyby na to interpretację podatkowe egzystujące w naszym systemie prawnym. Pozdrawiam serdecznie.

  • Art. 6 ustawy Prawo przedsiębiorcy jasno określa, że rolnik z upraw własnych produkujących wino do 100 hl (10.000 l) nie podlega pod działalność gospodarczą, co za tym idzie rozlicza się z tej produkcji przed US na innych zasadach, niż działalność gospodarcza. Przed US taki producent wina rozlicza się jako przychody z innych źródeł art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Od przychodu uzyskanego z tytułu sprzedaży wyprodukowanego wina może odliczyć wszystki koszty związane z wyprodukowaniem wina, np.: zakup urządzeń do obróbki winogron, butelek do wina, korków, nakrętek, etykiet, itp. Dopiero dochód podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych według skali podatkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Formularz

Chcesz zadać pytanie lub potrzebujesz pomocy? Napisz do mnie