Browar Dwie Wieże
Serdecznie zapraszam na inaugurację najnowszego, krakowskiego browaru w którego tworzenie, mam przyjemność być zaangażowanym Po wielu miesiącach przygotowań i starań (także przejściu niezliczonych procedur formalnych) możemy wreszcie podzielić się z Wami naszą radością i co najważniejsze, świeżo uwarzonymi piwami.
Warzelnia browaru wyprodukowana została przez amerykańską firmę Psychobrew i jest to częściowo zautomatyzowany sprzęt typu Recirculating Infusion Mash System z ogrzewaniem gazowym. Jednorazowe wybicie (wielkość warki) to 6,4hl z możliwością uwarzenia połowy (3,2hl). Recyrkulacja brzeczki oraz filtracja odbywa się przy pomocy pomp oraz sita szczelinowego, zaś chłodzenie na wymienniku płytowym z możliwością precyzyjnego natleniania brzeczki.
Browar wyposażony jest w śrutownik renomowanej firmy Sommer. Piwo fermentuje zarówno w typowych dla piwowarstwa unitankach jak także w zbiornikach znanych z praktyki winiarskiej.
Co zainteresuje zapewne Czytelników, którzy zdecydowanie opowiadają się za winem, browar posiada dwie drewniane kadzie fermentacyjne o pojemności 35hl które służyły dzielnie w znanej wszystkim morawskiej winiarni Vinařství U Kapličky (pamiętacie ją zapewne z filmu Młode Wino/Bobule).
Leżakujemy także piwa w beczkach po winach (w tym winach polskich!) oraz destylatach
Wszystkich chętnych do spróbowania szlachetnego urobku wyżej nakreślonej infrastruktury, zapraszamy już w najbliższy piątek zapraszamy do krakowskiego multitapu Weźże Krafta na pierwszą w naszej właśnie rozpoczynającej się przygodzie, piwną premierę.
Na dobry początek naszej znajomości przygotowaliśmy dla Was absolutne klasyki piwnej rewolucji:
APA – Klasyczne, proste, lekkie i wyjątkowo dobrze pijalne piwo na każdą okazję. Postawiliśmy na dwie odmiany chmielu – Citra oraz Mosaic. Dzięki temu, przy zachowaniu pełnego balansu pomiędzy goryczą i słodowością, cieszy wyraźnymi nutami białych owoców, oraz soczystych cytrusów.
IPA – Sztandar piwnej rewolucji. Styl piwa, który urzekł i przeprowadził przez rubikon miliony wielbicieli koncernowych lagerów. Tu użyliśmy poza już wcześniej wspomnianymi Mosaic i Citra, Columbus oraz konkretną porcję Amarillo. Solidnie zbudowane piwo pełne wyrazu, atakujące nasze zmysły nawałnicą zapachów dojrzałych pomarańczy, mandarynek i owoców tropikalnych.
Witbier – Belgijska klasyka z nowofalowym dodatkiem. Odzyskany po latach, historyczny wariant piwa pszenicznego z dodatkami skórek gorzkiej i słodkiej pomarańczy, oraz aromatycznych ziaren indyjskiej kolendry. Wzbogacony został trawą cytrynową, która nadaje mu dodatkowego wymiaru.
Wszystkich chętnych odsyłam do WYDARZENIA na popularnym portalu społecznościowym
Do zobaczenia podczas piątkowej premiery lub w niezliczonych, dobrych pubach piwnych w całym kraju
Wielbiciele wszelkich kraftów łączcie się!
Kategorie
Tagi
Podobne wpisy
-
Pingback: Podkreślać czy nie? | Paragraf w kieliszku