Browar Dwie Wieże
Serdecznie zapraszam na inaugurację najnowszego, krakowskiego browaru w którego tworzenie, mam przyjemność być zaangażowanym 🙂 Po wielu miesiącach przygotowań i starań (także przejściu niezliczonych procedur formalnych) możemy wreszcie podzielić się z Wami naszą radością i co najważniejsze, świeżo uwarzonymi piwami.
Warzelnia browaru wyprodukowana została przez amerykańską firmę Psychobrew i jest to częściowo zautomatyzowany sprzęt typu Recirculating Infusion Mash System z ogrzewaniem gazowym. Jednorazowe wybicie (wielkość warki) to 6,4hl z możliwością uwarzenia połowy (3,2hl). Recyrkulacja brzeczki oraz filtracja odbywa się przy pomocy pomp oraz sita szczelinowego, zaś chłodzenie na wymienniku płytowym z możliwością precyzyjnego natleniania brzeczki.
Browar wyposażony jest w śrutownik renomowanej firmy Sommer. Piwo fermentuje zarówno w typowych dla piwowarstwa unitankach jak także w zbiornikach znanych z praktyki winiarskiej.
Co zainteresuje zapewne Czytelników, którzy zdecydowanie opowiadają się za winem, browar posiada dwie drewniane kadzie fermentacyjne o pojemności 35hl które służyły dzielnie w znanej wszystkim morawskiej winiarni Vinařství U Kapličky (pamiętacie ją zapewne z filmu Młode Wino/Bobule).
Leżakujemy także piwa w beczkach po winach (w tym winach polskich!) oraz destylatach 🙂
Wszystkich chętnych do spróbowania szlachetnego urobku wyżej nakreślonej infrastruktury, zapraszamy już w najbliższy piątek zapraszamy do krakowskiego multitapu Weźże Krafta na pierwszą w naszej właśnie rozpoczynającej się przygodzie, piwną premierę.
Na dobry początek naszej znajomości przygotowaliśmy dla Was absolutne klasyki piwnej rewolucji:
APA – Klasyczne, proste, lekkie i wyjątkowo dobrze pijalne piwo na każdą okazję. Postawiliśmy na dwie odmiany chmielu – Citra oraz Mosaic. Dzięki temu, przy zachowaniu pełnego balansu pomiędzy goryczą i słodowością, cieszy wyraźnymi nutami białych owoców, oraz soczystych cytrusów.
IPA – Sztandar piwnej rewolucji. Styl piwa, który urzekł i przeprowadził przez rubikon miliony wielbicieli koncernowych lagerów. Tu użyliśmy poza już wcześniej wspomnianymi Mosaic i Citra, Columbus oraz konkretną porcję Amarillo. Solidnie zbudowane piwo pełne wyrazu, atakujące nasze zmysły nawałnicą zapachów dojrzałych pomarańczy, mandarynek i owoców tropikalnych.
Witbier – Belgijska klasyka z nowofalowym dodatkiem. Odzyskany po latach, historyczny wariant piwa pszenicznego z dodatkami skórek gorzkiej i słodkiej pomarańczy, oraz aromatycznych ziaren indyjskiej kolendry. Wzbogacony został trawą cytrynową, która nadaje mu dodatkowego wymiaru.
Wszystkich chętnych odsyłam do WYDARZENIA na popularnym portalu społecznościowym 🙂
Do zobaczenia podczas piątkowej premiery lub w niezliczonych, dobrych pubach piwnych w całym kraju 😀
Wielbiciele wszelkich kraftów łączcie się!
Kategorie
Tagi
-
Pingback: Podkreślać czy nie? | Paragraf w kieliszku