Wbrew szkodliwym plotkom, przestrzeganie limitu produkcyjnego na poziomie nieprzekraczającym 100hl wina rocznie (które to pozwala na nierejestrowanie działalności gospodarczej) nie zwalnia nas z pozostałych obowiązków właściwych dla produkcji wina, jak sprawozdawczość, opłacanie podatków czy obowiązku posiadania omawianego dziś zezwolenia. Przepisy liberalizujące obrót winem z polskich winnic pozwalają jedynie uprościć tę procedurę w zakresie przepisów sanitarnych. Nie ma zatem konieczności przechodzenia przez wszystkie procedury w sposób typowy dla sklepów winiarskich.
RODZAJE ZEZWOLEŃ NA SPRZEDAŻ ALKOHOLU W POLSCE
Ufam, że nikomu nie trzeba już tłumaczyć, że na sprzedaż alkoholu wydawane jest zezwolenie. Koncesje o których mówimy potocznym językiem, wydawane są w naszym kraju na wydobycie surowców i produkcję borni. Przyjmijmy zatem, że posługujemy się od dziś prawidłowym określeniem 🙂
Zasadniczy podział rodzajów zezwoleń, dzieli je na:
- Zezwolenia detaliczne – pozwalające sprzedawać alkohol konsumentom
- Zezwolenia hurtowe – na sprzedaż alkoholu podmiotom posiadającym zezwolenia detaliczne
Zezwolenia obu typów wydawane są odrębnie, w zależności od rodzaju napoju alkoholowego i dzielą się kolejno na następujące kategorie:
- do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa)
- powyżej 18% zawartości alkoholu
Chcąc mieć możliwość sprzedaży wszystkich rodzajów alkoholu zarówno klientowi hurtowemu jak i konsumentom, musimy posiadać 6 rodzajów zezwoleń. A to jeszcze nie koniec.
Zezwolenia detaliczne, mogą mieć bowiem różne warianty. W zależności od tego czy alkohol chcemy sprzedawać „na wynos” czy też polewać w miejscu sprzedaży, dzielimy znów następująco:
- na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży
- na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wydawane są na:
- minimum 2 lata – w placówkach handlu detalicznego
- minimum 4 lata – w placówkach gastronomicznych
Koszt zezwolenia detalicznego na sprzedaż wina (do 18%) to zaledwie 525 zł rocznie.
Odmienną jeszcze formę, stanowi zezwolenie jednorazowe (wydawane wyłącznie posiadaczom stałych zezwoleń detalicznych!) wydawane na 2 dni. Pozwala ono na sprzedaż alkoholu poza miejscem na które wydano nam zezwolenie zasadnicze, np. podczas festynów czy targów.
ZEZWOLENIE NA SPRZEDAŻ WINA W MIEJSCU WYTWORZENIA (DETALICZNE)
Wracając jednak do interesującego nas w głównej mierze problemu sprzedaży wina z własnej winnicy. Sprzedaż wina w miejscu jego wytworzenia (tj. w naszej winiarni) klientom detalicznym, czyli turystom odwiedzającym nasze gospodarstwo wymaga uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 4,5 do 18 proc. z wyjątkiem piwa poza miejscem sprzedaży. Zezwolenia takie wydawane są przez właściwą miejscowo (dla miejsca sprzedaży) gminę. Posługując się ogólnymi a przywołanymi wyżej przepisami z ustawy o wychowaniu w trzeźwości, powinniśmy teoretycznie przejść pełną ścieżkę proceduralną właściwą dla sklepów specjalistycznych. Czeka nas jednak miła niespodzianka!
Na podstawie art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (tzw. ustawy winiarskiej), producenci którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych mogą prowadzić sprzedaż detaliczną win gronowych pochodzących z upraw własnych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży w punkcie sprzedaży, którym jest lokalizacja w miejscu wytworzenia wina uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych.
Wielkim ustępstwem jest w tym zakresie samo prawo do uzyskania takiego zezwolenia bez konieczności prowadzenia działalności gospodarczej (dotyczy to niestety wyłącznie zezwoleń detalicznych). Co do zasady bowiem, zezwolenia na sprzedaż hurtową alkoholu wydawane są wyłącznie przedsiębiorcom.
HURTOWY HANDEL WINEM
Zezwolenie detaliczne, któremu poświęcony jest w głównej mierze niniejszy odcinek tej serii, pozwala na sprzedaż wina z własnej winnicy, na rzecz klienta detalicznego w miejscu wytworzenia wina – czyli naszej winiarni. Nie pozwala jednak na bezpośrednie zaopatrywanie innych sprzedawców detalicznych, takich jak hotele, sklepy specjalistyczne i restauracje. Sprzedaż taka wymaga od producenta posiadania zezwolenia hurtowego lub też pośrednictwa handlowego hurtowni posiadającej stosowne zezwolenie.
Należy jednak pamiętać, że producent wina nie potrzebuje żadnego zezwolenia jeśli prowadzi sprzedaż wyłącznie do podmiotów hurtowych.
Zgodnie bowiem z art. 9(1) ust. 5 ustawy o wychowaniu w trzeźwości:
Producent napojów alkoholowych jest obowiązany do uzyskania zezwolenia na obrót hurtowy napojami alkoholowymi, jeżeli zbywa swoje wyroby przedsiębiorcom posiadającym zezwolenia, o których mowa w art. 18 ust. 1 (tj. posiadających zezwolenie detaliczne).
UZYSKIWANIE ZEZWOLENIA DETALICZNEGO
FORMULARZ WNIOSKU (doc) – gminy wprowadzają najczęściej własne wzorce wniosku
We wniosku należy określić:
- oznaczenie rodzaju zezwolenia (w jednym wniosku można wystąpić zarówno o zezwolenia na sprzedaż alkoholu przeznaczonego do spożycia na miejscu jak i poza miejscem sprzedaży)
- oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, w przypadku ustanowienia pełnomocników ich imiona, nazwiska i adres zamieszkania (tu wpisujemy nazwę swojego gospodarstwa)
- numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym (o ile przedsiębiorca taki numer posiada)
- numer identyfikacji podatkowej (NIP)
- przedmiot działalności gospodarczej (PKD, nawet jeśli nie prowadzimy działalności gospodarczej)
- adres punktu sprzedaży (w naszym przypadku adres winiarni)
- adres punktu składowania napojów alkoholowych (j.w)
Do wniosku dołączyć trzeba także załączniki:
- dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych
- zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym
- decyzję o dokonaniu wpisu do ewidencji prowadzonej przez KOWR
- decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu (patrz niżej)
Decyzja a zaświadczenie… czyli sprzedaż własnego wina raz jeszcze
Czy decyzję o zatwierdzeniu z sanepidu musimy zatem posiadać w przypadku sprzedaży wina z własnej winnicy w miejscu jego wytworzenia? Jak pamiętamy z wpisu poświęconego temu zagadnieniu, w stosunku do winiarza, produkującego wino gronowe z własnej winnicy, który mieści się w limicie produkcji wina na poziomie do 1000 hl rocznie, zatwierdzenie zakładu nie jest wymagane. Praktyka urzędów potwierdza, że zwolnienie to rozciąga się także na sprzedaż produktu gotowego w tymże zwolnionym z zatwierdzenia zakładzie, będącym miejscem jego wytworzenia (w rozumieniu cytowanego wyżej przepisu art. 17 ust. 3 ustawy winiarskiej). Decyzja o zatwierdzeniu zakładu nie jest zatem potrzebna jeśli występujemy o wydanie zezwolenia na sprzedaż wina z własnej winnicy, produkującej do 1000hl rocznie, o ile sprzedaż ma odbywać się w miejscu wytworzenia wina.
Jeśli urząd stwierdzi, że wniosek jest niekompletny, wezwie do uzupełnienia dokumentów w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania. W razie braku odpowiedzi pozostawi nasz wniosek bez rozpoznania. Po uzupełnieniu dokumentacji wyda nam natomiast zezwolenie (o ile nie znajdzie innego powodu by odmówić nam tego przywileju).
Zgodnie z najnowszą nowelizacją ustawy o wychowaniu w trzeźwości,
Jeżeli do urzędu wpłynęło więcej wniosków niż wynosi limit ustalony przez radę gminy, to o przyznaniu zezwolenia będzie decydować:
- większa odległość planowanego punktu sprzedaży od najbliższego działającego już punktu
- mniejsza liczba punktów sprzedaży, które prowadzi już wnioskodawca
PODSUMOWANIE PROCEDURY
- Każdy kto sprzedaje napoje alkoholowe bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom popełnia przestępstwo!
- Producent wina nie potrzebuje żadnego zezwolenia jeśli prowadzi sprzedaż wyłącznie do podmiotów hurtowych.
- Sprzedaż klientom detalicznym wina butelkowanego wprost z naszej winiarni, wymaga uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 4,5 do 18 proc. z wyjątkiem piwa przeznaczonego do spożycia poza miejscem sprzedaży.
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, (Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690)
- Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, (Dz.U. 1982 nr 35 poz. 230)
W przepisach jest mowa wyłącznie o winach z winogron? Co w kwestii innych owoców?
Tak, wino może być wyłącznie z winogron. Różnego rodzaju wina owocowe to już tzw. wyroby winiarskie.
Witam Serdecznie, Kiedy najlepiej złożyć wniosek o ZEZWOLENIE NA SPRZEDAŻ WINA W MIEJSCU WYTWORZENIA, jeżeli zamierzamy sprzedawać rocznik z 2020r. czyli wino będzie gotowe mniej więcej w kwietniu roku 2021?
Jeśli limit zezwoleń w danej gminie nie został wyczerpany to procedura ta nie zajmuje zwykle zbyt wiele czasu. Marzec 2021 powinien wystarczyć 🙂
Sytuacja wygląda następująco. Produkuję wino u siebie w domu, chciałbym sprzedawać je w miejscu oddalonym 2,5km od miejsca produkcji, na straganie u znajomego. Niestety jest to już inna miejscowość ale w tej samej gminie. Jakie kroki powinienem poczynić i czy można to podciągnąć pod sprzedaż w miejscu produkcji?
Sprzedaż w miejscu produkcji nie wymaga szerszego omówienia. Jest to sprzedaż w miejscu produkcji 🙂 Oczywiście nie ma przeszkód aby sprzedawać także w innym miejscu, będzie się to wiązało jedynie z koniecznością uzyskania zezwolenia w tym tez miejscu.