Rejestracja winnicy – krok po kroku

Kompletny opis procedury legalizacji wina z własnej winnicy za nami. Przed nami natomiast czas intensywnej pracy w winnicach, winiarniach i… urzędach 😛

W 10 odcinkach udało się zmieścić możliwie kompletną procedurę związaną z rejestracją własnej winnicy oraz wprowadzeniem do obrotu pochodzącego z niej wina.

Ufam, że informacje tu zebrane będą dla Was przydatne i przyczynią się do obniżenia organizacyjnego dyskomfortu związanego nieszczęśliwie z tak szlachetną inicjatywą.  Życzę Wam wszystkim możliwie przyjemnej rejestracji i samych, dobrych roczników!

Dla ostatecznego ułatwienia sprawy, przygotowałem dla Was także małą, graficzną pomoc.

Powodzenia!

INDEKS WPISÓW:

  1. EWIDENCJA PRODUCENTÓW

  2. REGON

  3. NIP I VAT

  4. CERTYFIKACJA

  5. SANEPID

  6. AKCYZA

  7. DEKLARACJA ILOŚCI WINA

  8. URZĘDOWE SPRAWDZENIE

  9. ZEZWOLENIE NA SPRZEDAŻ WINA

  10. BANDEROLE I ZAPŁATA AKCYZY


paragrafwkieliszku

47 Comments

  1. Wszystko wspaniale, ale co jeśli mam winnicę ok 600m2 i robię jakieś 500L wina i drugie tyle soku. Chciałbym je legalnie sprzedawać (produkt lokalny)? Nie jestem rolnikiem. Zwykła emerytura. Założenie firmy, kasa fiskalna itp. przekracza zysk ze sprzedaży. Na festynach z prezentacją żywności ekologicznej nie da się takiego wina zaprezentować, choć „zepsuty” sok innych idzie jak woda 🙂 Co robić?

    • Zupełnie bez formalności oczywiście się nie uda, ani w tym kraju, ani żadnym innym jeśli mówimy o legalnej sprzedaży 🙂 Proszę jednak zwrócić uwagę, na dość przyjazny charakter procedury dla małego winiarza. Nie ma potrzeby prowadzenia działalności gospodarczej czy obowiązku odbioru przez sanepid. Wystarczy zgłosić swoją małą nawet winnicę do KOWR. Kasa fiskalna jest konieczna jeśli chcemy sprzedawać wino klientowi detalicznemu. Trzeba ją kupić ale urząd skarbowy dofinansowuje taki zakup według mojej wiedzy. Jestem przekonany, że nawet dla 500 litrów wina będzie to opłacalne 🙂

  2. A czy nie powinno się też zarejestrować do Głównego Urzędu Miar, jako podmiot pakujący???

    • Tak, w pewnych przypadkach powinno się też uzyskać decyzję środowiskową dla winiarni. Suplementy w zakresie ww. „procedur dodatkowych” mam w planie opublikować w najbliższym czasie.

  3. Witam
    Czy muszę być rolnikiem żeby zarejestrować winnice w Agencji Rynku Rolnego.Bez zakładania działalności.

    • KOWR (ARR nie istnieje już od kilku lat). Produkować wino bez rejestracji działalności gospodarczej, może winiarz który wino wytwarza z upraw własnych w ilości do 100 hl rocznie.

      • Witam,
        podpinam się pod powyższe pytanie, lekko je rozwijając.
        jeżeli prowadzę winnice od 3 lat (2017). Oznacza to ze w tym roku 2020 będę miał pierwsze owoce i tym samym pierwsze wino gronowe. Co oznacza konieczność rejestracji winnicy. Jestem osobą fizyczna nie posiadającą wykształcenia rolniczego. Winnice uprawiałem na gruncie ojca, który z wykształcenia jest rolnikiem, ale nie ma gospodarstwa rolnego. Ziemia niebawem zostanie przepisana na mnie (darowizna) wielkość działki rolnej 22 ary. Co prawda zaczynam dzierżawić kolejne 2 ha z przeznaczeniem na winnice. moje pytanie jest następujące.
        Czy jako osoba nie będącą rolnikiem i nie posiadająca dużej ilości ziemi, mogę się starać o zarejestrowanie swojej winnicy w „trybie” Mały Winiarz, czy też muszę posiadać wykształcenie rolnicze? W jakiej instytucji muszę podkreślić ze chce skorzystać z małego winiarza
        Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

        Pozdrawiam Konrad.

        P.S. Świetny artykuł

        • Odpowiedź jest dokładnie taka sama 🙂 Jak już napisałem, nie istnieje żadna procedura „małego winiarz” ale jedynie pewne ułatwienia wprowadzone dla producentów wytwarzających wino z owoców pochodzących z własnych winnic w ilości do 1000 hl rocznie. Praktycznie wszyscy producenci wina w Polsce są „małymi winiarzami” w tym kontekście. W przypadku gdy przekroczymy ten wolumen produkcji (ponad 20ha) lub zakupimy owoce, wówczas nie będą nam przysługiwały przywileje. Proszę śmiało się rejestrować i nie przegapić terminu 15 lipca. Szkoda wina 🙂

        • Wspaniały artykuł! Bardzo się cieszę, że do niego dotarłam.
          Będę wdzięczna jeszcze o wyjaśnienie czy prowadzać już dzialność gospodarczą jako czynny podatnik VAT z kasą fiskalną w zupełnie innej branży, mając w planach produkcję wina z własnej uprawy do 1000hl powinnam rejestrować się do VAT jako Gospodarstwo Rolne (mam 2,5 ha) czy działać już ramach funkcjonującej działalności gospodarczej? I jeżeli mogę działać w ramach DG to czy dalej nie obowiązuje mnie sanepid? Czyli mogę korzystać z przywilejów „małej produkcji”?

          • Dziękuję za miłe słowo 🙂 Zasadniczo nie mamy tu do czynienia z różnymi osobowościami prawnymi. Zarówno indywidualna działalność rolnicza jak i gospodarcza odnoszą się bowiem to tej samej osoby fizycznej. Pozostaje jedynie kwestia sposobu rozliczeń. Rekomenduję prowadzenie sprzedaży wina w ramach działalności gospodarczej. Niemałe koszty naszej winiarskiej aktywności zapewne przydadzą się do optymalizacji podatkowej głównej działalności 🙂 Dużo spraw jest prostszych gdy prowadzimy DG. Oczywiście zachowując warunki produkcji z upraw własnych w ilości do 1000hl wina rocznie, nie mamy obowiązku dokonywania odbioru sanitarnego. Zachowujemy też inne przywileje „małego winiarza”. Prowadzenie działalności gospodarczej niczego tu nie zmienia. Powodzenia!

  4. Mam pytanie czy jeśli będę kupował winogrono od osoby która prowadzi winnice również mogę wytwarzać wino bez rejestracji działalności. Jak wygląda sytuacja gdy dostanę od kogoś winogrono A nie jestem właścicielem winnicy od której dostaje winogrono

    • Niestety nie. Przy zakupie winogron trzeba prowadzić działalność gospodarczą, nadto nie przysługują nam inne ułatwienia dla winiarza, który wytwarza wino z własnych owoców. Konieczny staje się między innymi odbiór winiarni przez inspekcję sanitarną, nie możemy też korzystać ze zwolnienia z obowiązku prowadzenia składu podatkowego (ewentualnie płacić akcyzę w formie przedpłaconej).

    • Rozumiem, też że działalność związana z winiarnią może być rozliczana księgowo w pozarolniczej działalności gospodarczej. A jak traktować winnicę? Możemy prowadzić jej księgowość w PDG czy jednak obowiązkowo już w dzialności rolniczej?

        • Chodzi przede wszystkim o ewidencjonowanie kosztów. Czy zakup ciągnika rolniczego i maszyn niezbędnych do pracy przy pielęgnacji winorośli będą mogły stanowić koszty pozarolniczej działalności gospodarczej?

          • Oczywiście nie jestem organem ani też doradcą podatkowym zatem proszę nie traktować tego wpisu jako opinii prawnej 🙂 Koszt uzyskania przychodu to koszt konieczny do poniesienia aby możliwym stał się przychód. Osobiście nie mam zatem większych wątpliwości.

    • Dziękuję za miłe słowo 🙂 Nad rejestracją winnicy proszę myśleć. To przyjemne i satysfakcjonujące zajęcie 😀

  5. Witam,

    Jezeli bede produkowac ponizej 1000 hl wina, to mimo to musze posiadac kase fiskalna ? Jezeli nie, jak wystawiam potwierdzenie zaplaty ?

    Pozdrawiam,

  6. Witam,
    Czy przy malej produkcji tj. Ponizej 1000hl, wymagana jest koniecznie kasa fiskalna?

    Pozdrawiam

    • Przy produkcji kasa fiskalna nie jest potrzebna zupełnie 🙂 Dopiero gdy chcemy sprzedawać nasze wino konsumentom (co też nie jest obowiązkowe) to musimy posiadać kasę fiskalną.

  7. A tak zapytam troszkę z innej beczki….
    Czy nie słychać aby miały się pojawić jakieś ułatwienia dla domowych hobbystów robiących nalewki ?
    Pozdrawiam

    • Domowym hobbystom ułatwień nie trzeba 🙂 Jeśli chodzi o komercyjną produkcją to niestety nic się nie dzieje w tym zakresie wg. mojej wiedzy. Sporo domowych producentów nalewek decyduje się jednak przejść na oficjalną stronę rynku. Doradzamy w tej chwili przy kilku takich projektach.

      • Dziękuję serdecznie za informację.A jak długo trwa takie wyjście „na światło dzienne” 🙂

        • To zależy od tego jak dobrze jesteśmy zorganizowani i czym już dysponujemy 🙂 Najdłużej zajmuje najczęściej dostosowanie lokalu. W praktyce 6-12 miesięcy.

          • Jeszcze raz dziękuję…. będę myślał aczkolwiek nasze Państwo nie zachęca

          • Państwo nie musi zachęcać, ważne zeby jednak nie zniechęcało 🙂 Winiarstwo w Polsce ma calkiem lekko. Tylu przywilejów dla nikogo innego nie przewidziano.

  8. Witam, co „mały winiarz” (produkujący do 100 hl rocznie) musi spełnić oprócz wpisu do ARiMR oraz KOWR? Czy musi zglosić się do sanepidu? Do GUS? nadac nr REGON? NIP? Co z VAT?

    • Niniejszy wpis zawiera odnośniki do 10 artykułów poświęconych dokładnie tej tematyce, składających się na dość szczegółowy podręcznik rejestracji winnicy 🙂 Zachęcam do lektury.

  9. Witam.
    Czy produkując wino z własnej winnicy nie przekraczając 100hl rocznie muszę uzyskać numer NIP I REGON?
    Czy mogę tylko uzyskać numer w ewidencji producentów i złożyć wniosek do KOWR oraz uzyskać koncesję na sprzedaż wina i to wystarczy?

    • Tak, numer regon jest zupełnie niekłopotliwym numerem statystycznym, zaś NIP pozwala nam rozliczać się podatków, którego posiadanie będzie konieczne (większość z nas ma NIP tak poza tym). Trzeba też uzyskać status płatnika VAT oraz akcyzy. Oczywiście potrzebny będzie wpis do Ewidencji Producentów ARiMR oraz KOWR. Koniec procesu wieńczy zaś uzyskanie stosownych zezwoleń (nie koncesji) na sprzedaż wina. Zwracam jednak uwagę, że po środku jest jeszcze kilka procedur. Zasadniczo najważniejszych dla produkcji wina. Trzeba zgłosić się do Inspekcji Sanitarnej oraz przede wszystkim przygotować dokumentację i przejść urzędowe sprawdzenie przeprowadzane przez służbę celną. Wszystko jest w powyższym opracowaniu.

      • Napisałem wcześniej maila do Sekretariatu KOWR i tam uzyskałem informację że wystarczy wpis do rejestru i koncesja na sprzedaż, a NIP I REGON nie są wymagane. Potrzeba może być tylko certyfikacja wina( jeśli chce umieścić nazwę). Jak to w końcu jest??

        • 1. Tak, certyfikacja jest potrzebna jeśli chcemy umieścić nazwę… podobnie też rocznik i pochodzenie
          2. W Polsce koncesje wydawane są na wydobycie kopalin i produkcję broni, na sprzedaż alkoholu koncesji się nie wydaje 🙂
          2. KOWR zna przepisy w zakresie dotyczącym KOWR. Jest instytucją odpowiadającą za organizację rynku wina a zatem uprawę winorośli i przetworzenia jej owoców na wino. To ostatnie zaś poza tym, że jest winem jest też produktem spożywczym, wyrobem akcyzowym i napojem alkoholowym. Poza KOWR nadzór nad jego produkcją sprawuje zatem także Inspekcja Sanitarna (w zakresie bezpieczeństwa), IJHARS (w zakresie jakości), Służba Celna (w zakresie produkcji akcyzowej, banderol, poboru akcyzy), urząd skarbowy (w zakresie podatku VAT oraz podatków dochodowych), marszałkowie województw (w zakresie handlu hurtowego), lokalne gminy (w zakresie handlu detalicznego), PIORiN (w zakresie materiału nasadzeniowego) i jeszcze kilka innych instytucji. Odpowiadając więc na pytanie z podwójnym wykrzyknikiem (na, które jak się zdaje, raz już odpowiadałem) – nie, NIP, REGON i inne wpisy nie są potrzebne… KOWRowi 🙂

  10. Witam.
    Czy nie będąc rolnikiem, przedsiębiorcą ani nie mając działalności gospodarczej wystarczy tylko że uzyskanie numer EP od ARIMR, wpis do Rejestru Producentów KORW i uzyskam koncesje na alkohol i będę mógł legalnie produkować i sprzedawać wino w własnej winnicy bez zbędnej biurokracji?

    • Nie, nie wystarczy 🙂 Proszę przewinąć tę stronę nieco do góry 😉

  11. Napisałem wcześniej maila do Sekretariatu KOWR i tam uzyskałem informację że wystarczy wpis do rejestru i koncesja na sprzedaż, a NIP I REGON nie są wymagane. Potrzeba może być tylko certyfikacja wina( jeśli chce umieścić nazwę). Jak to w końcu jest??

    • Zupełnie nie rozumiem tych podwójnie zadawanych pytań w kolejnym już wątku 😉 Staram się odpowiadać na każde pytanie możliwie sprawnie, gdy tylko mam na to chwilę po godzinach 🙂 W pilnych sprawach serdecznie zapraszam do komercyjnego kontaktu w godzinach pracy – http://www.prawoalkoholowe.pl/pomoc-prawna/

  12. Dziękuję z wszystkie odpowiedzi.
    Równocześnie przepraszam za podwójnie zadawane pytania ale nie wiedziałem czy zostały poprawnie dodane.
    Jeśli następnym razem będę miał jakieś pytania z pewnością jeszcze napiszę. Dziękuję za wszystkie szczegółowe i jasne artykuły dały mi wiele cennych raz. Jeszcze raz dziękuję.

    • Służę z radością. Oczywiście proszę śmiało pytać 🙂 Postaram się na wszystko odpowiadać możliwie prędko. Wszystkie pytania widzę, dodają się one jednak dopiero po mojej akceptacji. Powstrzymuje to spam, który narobiłby inaczej sporo bałaganu.

      • Witam!!!
        Na wstępie chciałem napisać ,że jest to świetny artykuł i robicie świetna robotę na tej stronie. 🙂
        Moje pytanie jest następujące :
        Czy po wejściu nowej ustawy winiarskiej zmieniło się coś apropo owoców z których wytwarza się wino ? Czy nadal są to wyłącznie wina z winogron ?
        Chciałbym produkować lecznicze , a za razem pyszne wino z dzikiej róży i nie wiem czy przysługują mi przywileje rolnicze w tej kwestii.
        Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

        • Dziękuję za miłe słowo i spieszę z wyjaśnieniem. Nowa ustawa winiarska nie weszła jeszcze w życie. Jest dopiero na etapie projektu ministerialnego. Prace w parlamencie spodziewaną są dopiero w przyszłym roku. Niezależnie od tego wino to wino – jest z winogron, tak zostanie bo inaczej być nie może 🙂 Obie ustawy (obecna i przyszła) dopuszczają jednak produkcję innych, fermentowanych wyrobów winiarskich o określają warunki takiej produkcji. Bliższa jest temu jednak procedura dla produkcji cydrów czy miodów pitnych niż wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *