NOWA USTAWA WINIARSKA WESZŁA W ŻYCIE!
Dziś, 7 marca 2022 roku, weszła w życie nowa ustawa winiarska, tj. ustawa z dnia 2 grudnia 2021 roku o wyrobach winiarskich (Dz.U. 2022 poz. 24).
Ustawa reguluje zasady:
- wyrobu fermentowanych napojów winiarskich
- znakowania fermentowanych napojów winiarskich nazwami, pod którymi są wprowadzane do obrotu
- wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich
- organizacji rynku wina
Będzie ona regulowała zatem zasadnicze kwestie związane z produkcją fermentowanych napojów winiarskich (takich jak cydry, miody pitne czy wina owocowe) oraz z uprawą winorośli i produkcją wina z polskich winnic.
Na zmianę tę czekaliśmy od dawna. Po wielu latach prac ministerialnych, aktywnych konsultacjach społecznych i szczęśliwie zakończonym procesie legislacyjnym, doczekaliśmy jej wejścia w życie. Jestem przekonany, że będzie służyła polskim rzemieślnikom 🙂
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY
O nowej ustawie pisałem i mówiłem już całkiem sporo (linki poniżej). Dla podsumowania pozwolę sobie przytoczyć jednak subiektywnie sporządzoną listę najważniejszych zmian:
Dla producentów wina:
- Osobna rejestracja winnicy i zgłoszenie produkcji wina
- Nowa definicja „drobnego producenta wina z upraw własnych”
- Możliwość zakupu winogron (do 50% wagowo z winnic znajdujących się w naszym województwie lub powiatach ościennych) bez utraty przywilejów
- Możliwość certyfikacji zakupionych winogron
- Zmiana terminu na zgłoszenie produkcji wina (na dwa tygodnie przed zbiorami, najpóźniej jednak 15 września)
- Zniesienie obowiązku posiadania zezwolenia hurtowego dla drobnych producentów wina
Dla producentów fermentowanych napojów winiarskich (cydry, wina owocowe, miody pitne, itp.)
- Przeniesienie rejestru producentów z Ministerstwa Rolnictwa do KOWR
- Zmniejszenie ilości obowiązków poprzedzających wpis do rejestru
- Nowe definicje napojów winiarskich
- Poszerzenie zakresu przywilejów małych producentów posiadających własne uprawy lub pasieki
- Zwiększenie limitów produkcji wybranych napojów winiarskich pozwalających na korzystanie z przywilejów
- Zniesienie obowiązku zatwierdzenia zakładu przez Państwową Inspekcję Sanitarną dla małych producentów wybranych napojów winiarskich
- Zniesienie obowiązku posiadania zezwolenia hurtowego dla małych producentów wybranych napojów winiarskich
NOWE PROCEDURY REJESTRACYJNE
W związku ze zmianą ustawy, zmieniają się także niektóre zasady dotyczące rejestracji winnic oraz winiarni produkujących fermentowane napoje winiarskie. Opisy dostępne na naszej stronie będę aktualizował na bieżąco, gdy tylko nowe formularze pojawią się na stronach urzędów 😉
WCZEŚNIEJSZE WPISY O NOWEJ USTAWIE WINIARSKIEJ
NOWA USTAWA WINIARSKA – Radosław Froń – Podcast Biznes Wysoko Oprocentowany #34
Mam 1 pytanie w kwestii związanej z możliwością sprzedaży bez zezwolenia hurtowego. Do tej pory jeśli takiego nie mieliśmy (bo jako rolnik bez DG nie mogliśmy mieć) wystawialiśmy FV dla hurtownika i nie ujmowaliśmy tej sprzedaży przy rozliczaniu opłaty rocznej za zezwolenie detaliczne. Jak będzie teraz? Rozumiem, że mogę już wystawić FV dla sklepu czy restauracji ale tej kwoty nadal nie ujmuję do opłaty za za zezwolenie detaliczne?
Sprzedaż hurtowa jest sprzedażą hurtową. Oczywiście nie wliczamy jej do sprzedaży detalicznej.
witam chcę podziękować za informacje prawne .pozdrawiam Jerzy