Nowy rok, nowe stawki akcyzy
Jak pewnie wiecie, przeszło rok temu uchwalono docelowe stawki akcyzy oraz „ścieżkę podejścia”, zakładającą regularne, coroczne podwyżki. Z noworocznym pozdrowieniem publikuję dziś ściągę przypominającą o tej przykrej sprawie 😛
PIWO
Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato. Docelowa stawka akcyzy na piwo wynosi 12,04 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
Podwyżka akcyzy jest wprowadzana w następujący sposób:
- 2022 r. – 9,43 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu
- 2023 r. – 9,90 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu
- 2024 r. – 10,40 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu
- 2025 r. – 10,92 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu
- 2026 r. – 11,47 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu
WINO
Podstawą opodatkowania wina jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Docelowa stawka akcyzy na wino to 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Podwyżka akcyzy jest wprowadzana w następujący sposób:
- 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
NAPOJE FERMENTOWANE
Aktualne stawki akcyzy na napoje fermentowane (cydry, perry, miody pitne, wina owocowe…) wynoszą:
- dla cydru i perry o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 5,0% objętości – 97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
- na pozostałe napoje fermentowane – docelowo 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Podwyżka akcyzy jest wprowadzana w następujący sposób:
- 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
WYROBY POŚREDNIE
Podstawą opodatkowania wyrobów pośrednich (np. wina likierowe) jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu. Docelowa stawka akcyzy na wyroby pośrednie wynosi 490,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Podwyżka akcyzy jest wprowadzana w następujący sposób:
- 2022 r. – 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2023 r. – 404,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2024 r. – 424,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2025 r. – 445,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
- 2026 r. – 467,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu
UWAGA PROMOCJA! Dla powyższych napojów alkoholowych, wytwarzanych na rynek polski przez małych producentów, stosuje się 50% stawkę akcyzy! Od 1 stycznia 2023 roku bez konieczności posiadania Certyfikatu Małego Producenta. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj:
ALKOHOL ETYLOWY I NAPOJE SPIRYTUSOWE
Stawka akcyzy na alkohol etylowy wynosi obecnie 8811,00 zł od 1 hektolitr alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie.
I tu stawka będzie zwiększana stopniowo:
- 2022 r. – 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie
- 2023 r. – 7248,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie
- 2024 r. – 7610,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie
- 2025 r. – 7991,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie
- 2026 r. – 8391,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie
W szczególnie specyficznej sytuacji możliwe jest zastosowanie stawki 50% i w tym przypadku. Konieczne jest jednak posiadanie stosownego certyfikatu.
Kategorie
Tagi
-
Pingback: Noworoczne zmiany w przepisach | Paragraf w kieliszku