REJESTRACJA WINNICY #8 – URZĘDOWE SPRAWDZENIE
Jak już wiemy, produkcja wyrobów akcyzowych takich jak wino, ich rozlew, jak również oznaczanie znakami akcyzy podlega kontroli przez służby celno-skarbowe. Każdy producent wina gronowego z upraw własnych, przed rozpoczęciem działalności musi poddać się kontroli, czyli przedmiotowemu dziś urzędowemu sprawdzeniu, dokonywanemu przez naczelnika urzędu celno-skarbowego.
URZĘDOWE SPRAWDZENIE
Urzędowe sprawdzenie polega na ustaleniu, czy w miejscu prowadzenia działalności podlegającej kontroli celno-skarbowej (w omawianym przypadku naszej winiarni) są zapewnione warunki i środki do sprawnego przeprowadzenia kontroli celno-skarbowej. Podstawą prawną dla przedmiotowej procedury jest stosunkowo nowa ustawa ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej.
Kontrolę przeprowadza się między innymi przed rozpoczęciem działalności polegającej na prowadzeniu produkcji poza składem podatkowym produkcji wina z winogron pochodzących z upraw własnych, jeśli wielkość produkcji nie przekracza 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego.
ZGŁOSZENIE ORAZ DOKUMENTACJA
Zgłoszenie oraz dokumentację dotyczącą naszej działalności zobowiązani jesteśmy zgłosić w dwóch egzemplarzach przed rozpoczęciem tejże działalności, mając na uwadze, że na odpowiedź możemy czekać nawet 3 miesiące (nie obowiązuje już dawny, 14 dniowy termin). Niestety w omawianej procedurze nie obowiązują formularze, które ułatwiłyby niewątpliwie nasze życie. Mamy jednak określone wytyczne, których spełnienie jest konieczne aby nasze zgłoszenie odniosło skutek.
Zgłoszenie powinno zawierać:
- dane identyfikacyjne podmiotu, w tym pełną nazwę podmiotu, a w przypadku osoby fizycznej imię i nazwisko
- numer identyfikacji podatkowej (NIP)
- adres siedziby lub zamieszkania podmiotu kontrolowanego
- dane kontaktowe podmiotu wraz z podaniem adresu poczty elektronicznej
- określenie rodzaju działalności podlegającej kontroli
- określenie miejsca prowadzenia działalności podlegającej kontroli
Dokumentami mającymi znaczenie dla przeprowadzania kontroli celno-skarbowej, które stanowić powinny załączniki do naszego zgłoszenia są:
- plan miejsca produkcji, magazynowania, przeładowywania, wprowadzania, wyprowadzania i zużycia wyrobów akcyzowych (wystarczy rysunek pomieszczeń przeznaczonych do produkcji, wraz z wykazem które pomieszczenia, lub ich części stanowić będą miejsce przerobu, fermentownię, magazyn produktu gotowego, itp.)
- wykaz miejsc z wyszczególnieniem lokalizacji produkcji, magazynowania, przeładowywania, wprowadzania, wyprowadzania i zużycia wyrobów akcyzowych, zawierający nazwy i numerację znajdujących się w tych miejscach pomieszczeń, urządzeń i naczyń służących do wykonywania czynności podlegających kontroli celno-skarbowej (w praktyce egenda do wymienionego wyżej szkicu sytuacyjnego, zawierająca oznaczenia naszych pomieszczeń oraz przyrządów, takich jak tanki czy fermentory)
- wykaz legalizowanych przyrządów pomiarowych z podaniem zakresu ich użytkowania oraz pozostałego wyposażenia stosowanego do przeprowadzania kontroli celno-skarbowej wyrobów akcyzowych
- skrócony opis procesu technologicznego, sposobu magazynowania, przeładowywania, wprowadzania, wyprowadzania i zużycia wyrobów akcyzowych oraz instrukcje wewnętrznego obiegu dokumentacji dotyczącej tych czynności i przeprowadzania inwentaryzacji wyrobów akcyzowych, a w przypadku prowadzenia dokumentacji w postaci elektronicznej – instrukcja obsługi programu komputerowego (czyli opis procesu produkcji wina w naszej winiarni)
- dokument potwierdzający tytuł prawny do korzystania z miejsca, w którym ma być prowadzona działalność
- dokumenty wymagane na podstawie przepisów odrębnych, związane z działalnością gospodarczą podlegającą kontroli celno-skarbowej, w szczególności koncesje lub zezwolenia, zaświadczenia o dokonaniu wpisu do rejestru działalności regulowanej (wpis do ewidencji producentów KOWR, posiadanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu nie jest konieczne);
- wykaz obejmujący imiona i nazwiska upoważnionych przez podmiot osób odpowiedzialnych za wykonywanie powierzonych im obowiązków w zakresie objętym kontrolą
Załączniki podobnie jak sam wniosek mogą być przygotowane w dowolny sposób. Musimy jedynie pamiętać, by znalazły się w dokumentacji wszystkie elementy o których mowa powyżej.
Urzędowe sprawdzenie przeprowadza się w obecności osoby podlegającej urzędowemu sprawdzeniu albo osoby upoważnionej.
CO PODLEGA URZĘDOWEMU SPRAWDZENIU?
W toku urzędowego sprawdzenia w podmiocie dokonuje się sprawdzenia:
1) zgodności zgłoszenia i załączonej dokumentacji ze stanem faktycznym;
2) prawidłowości oznaczenia, w sposób trwały i w widocznym miejscu:
a) pomieszczeń – odpowiednimi napisami określającymi ich przeznaczenie,
b) urządzeń, aparatów oraz przyrządów pomiarowych – numerami, a w przypadku gdy służą one do pomiaru ilości wyrobów – również napisami określającymi ich zakres użytkowania;
3) wymaganych dowodów legalizacji – w przypadku przyrządów pomiarowych podlegających legalizacji;
4) sposobu i formy prowadzenia dokumentacji, wymaganej na podstawie odrębnych przepisów.
AKTA WERYFIKACYJNE
Z urzędowego sprawdzenia sporządza się protokół, który wraz ze zgłoszeniem oraz dokumentacją dotyczącą działalności podlegającej kontroli, stanowią akta weryfikacyjne. W przypadku gdy nie są zapewnione warunki i środki oo których tu mowa, naczelnik urzędu celno-skarbowego wyznacza termin do ich spełnienia, a po jego upływie przeprowadza powtórne urzędowe sprawdzenie. Dopiero w wypadku nie powodzenia powtórnej kontroli wydaje decyzję odmowną.
PODSUMOWANIE
- Zgłoszenie wraz z wymaganą dokumentacją przesyłamy do właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności naczelnika urzędu celno-skarbowego
- Dokumentację dotyczącą działalności powinniśmy przesłać możliwie jak najwcześniej. Dawny termin zobowiązujący organ do zakończenia sprawy w ciągu 14 dni już nie obowiązuje!
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz.U. 2016 poz. 1947).
- Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11).
- Rozporządzenie Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 5 kwietnia 2017 r. w sprawie urzędowego sprawdzenia (Dz.U. 2017 poz. 778).
Mam pytanie jakie to są te legalizowane przyrządy pomiarowe?
W przypadku omawianej procedury akcyza obliczana jest od produktu gotowego w butelce. Przyjęło się w opisie wskazywać, że wino będzie w miarowanych przez producenta butelkach a sama nalewarka kalibrowana.
Dzień dobry! Jak można oznakować winnicę zgodnie z prawem. Co wolno, a czego nie?
Co rozumiemy przez oznakowanie winnicy?