Małopolska Jesień Enologiczna 2015 – podsumowanie

Po trudach i radościach enologicznej jesieni przyszedł czas aby odpocząć, powspominać i spisać notatkę z wyjątkowych przeżyć, co też niniejszym pokrótce czynię.

12243235_409236265947012_4273848318043163849_n

Projekt Małopolska Jesień Enologiczna, bez cienia wątpliwości stał się niebywałą atrakcją dla wszystkich winopijących nie tylko w drzewiej stołecznym Krakowie oraz otaczającej go Małopolsce. Organizowane wydarzenia przyciągnęły wiele osób z innych części kraju a co niezwykle dla rozwoju polskiego rynku wina istotne, wśród nich także osoby, które z winnicami, winiarzami i polskim winem zetknęły się po raz pierwszy.

WIĘCEJ NA TEN TEMAT – paragrafwkieliszku.pl – MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA

20150926_153246

Mimo wiatru i deszczu… Pani Zofia Michałowska i odprawa przez zbiorami w Winnicy Zadora. Fot. Radosław Froń

20151002_104134

Dla odmiany piękna pogoda podczas zbiorów w Winnicy Srebrna Góra. Fot. Radosław Froń

20151021_185534

Spotkanie w Księgarni Pod Globusem a Agnieszką Wyrobek-Rousseaui i jej książką o cydrach, od lewej Zuzanna Biel, Paulina Bandura, Kuba Lorek. Fot. Radosław Froń

Osoby ochoczo uczestniczące w trwającej blisko trzy miesiące Małopolskiej Jesieni Enologicznej mogły przede wszystkim zwiedzić lokalne winnice, poznając małopolskie wino i jego producentów, spotkając przy tym czołowych polskich specjalistów z zakresu enologii ale także wziąć udział w tak praktycznych doświadczeniach jak winobranie czy warsztaty z kupażowania win. Nie zabrakło też wydarzeń łączących świat wina z kuchnią oraz atrakcyjnych degustacji.

WIĘCEJ NA TEN TEMAT- paragrafwkieliszku.pl – KOBIETY I WINOBRANIE

11233256_403570356513603_6981883451564145897_n

Warsztaty łączenia tradycyjnych produktów polskich i win polskich z szefem kuchni restauracji Biała Róża Łukaszem Cichym. Fot. Zuzanna Biel

 

12249925_409236382613667_6549942200764149823_n

Konferencja „Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce. Historia kulturowa i perspektywy rozwoju”, przy mikrofonie Wojciech Bosak. Fot. Radosław Froń

Całość projektu zwieńczyła niezwykle udana konferencja – Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce. Historia kulturowa i perspektywy rozwoju. Finałowe wydarzenie zgromadziło w Pałacu pod Baranami, znakomitych prelegentów oraz wyjątkowo liczne audytorium. Występowali kolejno:

  • Roman Myśliwiec – pionier polskiego winiarstwa opowiadał o szczepach winorośli uprawianych w Polsce oraz o historii ich uprawy.
  • Agnieszka Wyrobek-Rousseau – dzieliła się znami swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie przydatności starych odmian jabłek w produkcji cydrów.
  • Wojciech Bosak – omówił ekonomicze aspekty produkcji wina w Polsce.
  • Grzegorz Turnau – z godnym najwyższej klasy artysty wdziękiem, opowiedział o swojej winiarskiej przygodzie.
  • Tomasz Prange-Barczyński  – poprowadził panel o łączeniu polskich win z polskimi potrawami regionalnymi.
  • Radosław Froń, Grzegorz Owca, Zbigniew Krzyżak – oddali się potyczkom winiarsko prawno-celnym.
  • Paweł Polak – poprowadził znakomity wykład na temat Kultury wina w Polsce jako odzyskiwanego dziedzictwa.

Doskonałe zakończenie konferencji stanowiła oczywiście degustacja. Degustacja nietuzinkowa bo skupiona na winach polskich i poprowadzona przez wybitne postaci Macieja Nowickiego i Mariusza Kapczyńskiego. Wsród win owego wieczoru degustowanych: Winnice Przeworskie (musiak), Winnica Gaj (wyjątkowy musiak), Pałac Mięrzęcin, Srebrna Góra, Winnica Hiki (Riesling na półsłodko), Winnica Kresy oraz gwiazda każdego winiarskiego wieczoru czyli Wacław Matłok i jego Winnica Pod Dębem (Seyval potraktowany metodą kachetyjską!).

Pozostaje wyczekiwać z utęsknieniem kolejnej, równie upojnej, winiarskiej jesieni w wykonaniu Stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz wiernych Paniom przyjaciół 🙂

***

Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej w 2015 roku było Stowarzyszenie Kobiety i Wino.

Projekt współfinansowany z budżetu Urzędu Marszałkowskiego

Województwa Małopolskiego w Krakowie, Urzędu Miasta Krakowa

oraz Urzędu Miasta Tarnowa.

paragrafwkieliszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *