Stan zagrożenia epidemicznego w Polsce!

Epidemia koronowirusa dotarła niestety także do Polski,  podporządkowując rozwojowi tej przykrej sytuacji, nasze życie w najbliższych tygodniach. Oczywiste są perturbacje gospodarcze z jakimi przyjdzie nam się zmierzyć. Branża gastronomiczna już po kilku dniach odczuwa skutki ograniczenia ruchu turystycznego. Jeszcze przed wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemicznego, opustoszały restauracje, hotele i puby. Oczywiście negatywne skutki odczują też w kolejnych dniach importerzy żywności, w tym podmioty handlujące napojami alkoholowymi. Nieoczekiwane komplikacje przeżywa branża producentów alkoholu. Zasadniczy surowiec służący do produkcji wódki, nalewek, ginów i wielu innych napojów spirytusowych, podrożał dwukrotnie w ostatnim tygodniu co nie napawa optymizmem. Na domiar złego, wykorzystanie zapasów spirytusu do produkcji środków dezynfekcyjnych, zaangażowało też zupełnie służby celne, które nie mogąc wykonywać jednocześnie kontroli w innych zakładach, uniemożliwiają produkcję. Co szczególnie istotne, w dniu dzisiejszym rząd ogłosił stan zagrożenia epidemicznego. O skutkach, przede wszystkim dla rynku napojów alkoholowych, informuję poniżej.



CZYM JEST STAN ZAGROŻENIA EPIDEMICZNEGO?

Ustawą z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. 2020 poz. 374) – zwanej tez specustawą – zmieniono zapisy wielu, obowiązujących w kraju przepisów, przystosowując je do potrzeb wali z pandemią koronawirusa. Do ważniejszych zmian należy zaliczyć nowelizację ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2019 r. poz. 1239 i 1495 oraz z 2020 r. poz. 284 i 322), która definiuje stan zagrożenia epidemicznego, stan epidemii oraz określa kompetencje władz w tym szczególnym okresie.

Stan zagrożenia epidemicznego – oznacza sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z ryzykiem wystąpienia epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań zapobiegawczych

Stan epidemii – oznacza zaś sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii.

W przypadku wystąpienia stanu epidemii lub stanu zagrożenia epidemicznego można ustanowić:

  1. czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
  2. czasowe ograniczenie lub zakaz obrotu i używania określonych przedmiotów lub produktów spożywczych,
  3. czasowe ograniczenie funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy,
  4. zakaz organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności,
  5. obowiązek wykonania określonych zabiegów sanitarnych, jeżeli wykonanie ich wiąże się z funkcjonowaniem określonych obiektów produkcyjnych, usługowych, handlowych lub innych obiektów,
  6. nakaz udostępnienia nieruchomości, lokali, terenów i dostarczenia środków transportu do działań przeciwepidemicznych przewidzianych planami przeciwepidemicznymi
  7. obowiązek przeprowadzenia szczepień ochronnych

(art. 47 ust. 4 ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi)


WPROWADZONE OGRANICZENIA

Od godziny 00:00, dnia 14 marca 2020 r. do odwołania obowiązywać będą ograniczenia wprowadzone wraz z ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego. Po 14 dniach Ministerstwo Zdrowia przeanalizuje możliwość uchylenia rozporządzenia w przypadku poprawy sytuacji.

Jednym z działań profilaktycznych jest ograniczenie działalności restauracji, kawiarni i barów. Mogą one świadczyć jedynie usługi na wynos i na dowóz. Zagrożeniem nie jest bowiem sporządzanie czy też wydawanie posiłków ale skupiska ludzkie. Lokale gastronomiczne będą mogły zatem dostarczać jedzenie do klientów. Punkty gastronomiczne będą zamknięte do czasu zabezpieczenia sytuacji sanitarnej, kiedy to uchylone zostanie rozporządzenie Ministra Zdrowia.

Ograniczone zostanie także funkcjonowanie galerii handlowych – nie zostaną one jednak zamknięte. Dzięki ograniczeniom w handlu, mają się zmniejszych duże skupiska ludzi, a co za tym idzie szanse na rozprzestrzenianie się wirusa. Zamknięte będą jedynie sklepy z:

  1. wyrobami tekstylnymi,
  2. wyrobami odzieżowymi,
  3. obuwiem i wyrobami skórzanymi,
  4. meblami i sprzętem oświetleniowym,
  5. sprzętem radiowo-telewizyjnym i ze sprzętem gospodarstwa domowego,
  6. artykułami piśmiennymi i księgarskimi
  7. oraz wszystkie punkty prowadzące działalność rozrywkową i gastronomiczną.

Zamknięte będą też siłownie, baseny, klub taneczne, kluby fitness, muzea, biblioteki, kina.

W galeriach nadal będą mogły działać sklepy spożywcze, drogerie, pralnie, apteki oraz banki.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego

Branża HoReCa w obliczu wirusa – regulacje tymczasowe


Pamiętajcie, że najważniejszym w tej chwili jest zachowanie spokoju, co dotyczyć powinno wszystkich, także nas przedsiębiorców, których ograniczenia te niewątpliwie dotkną. Wiele zależy jednak od naszej dyscypliny w tej kryzysowej sytuacji. Jeśli te radykalne ograniczenia przyniosą oczekiwane skutki, to możliwe będzie uchylenie wprowadzonych ograniczeń i z tą ciepłą myślą Was dziś zostawiam.

Po aktualne i rzetelne informacje odsyłam zaś na strony Ministerstwa Zdrowia.

Trzymajcie się!

 

paragrafwkieliszku

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *